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Call for tenders questions summary

Call for tenders' details 
  

Title: DIGIT/R3/PO/2015/019 LSP. 
Start date: 20/08/2015 
Time limit for receipt of tenders: 05/10/2015 
Contracting authority: European Commission, DG Informatics (DIGIT) 
Status: Closed 

Call for tenders question list 
  

# Submission
date

Publication
date

Question subject Question Answer

1 16/09/2015
15:33

21/09/2015
11:06

Liquidation Damages: CMP-7 and
CLM-3 (Annex 2, §7.2 and §7.3)

CMP-7 and CLM-3 both cover
liquidation damages for billing
accuracy. CLM-3 explicitly refers to
invoices on EAS or Select
Plus/MPSA. Could you please
specify what CMP-7 refers to? Or is
billing accuracy by mistake included
twice?

21/09/2015
CMP-7 sets out applicable liquidated
damages for billing inaccuracy - ie.
incorrect invoices. As the invoices will
be always submitted either in the
context of the Enterprise Agreement
or Select Plus/MPSA, the closer
definition contained in CLM-3 is
applicable to CMP-7.
In summary, the Commission can
claim liquidated damages of up to 1%
of order form value for every incorrect
invoice, with a minimum amount set to
1.000€.
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# Submission
date

Publication
date

Question subject Question Answer

2 11/09/2015
19:04

21/09/2015
11:07

Service Definition / SA Benefits
(Annex 1, § 4.1)

Home Use Program: can we assume
that with regard to the management
of the SAB 'HUP' the activity of the
LSP is completed when the Benefit
is activated in VLSC and the
program code generated?

21/09/2015
Your assumption is correct, but it
should be understood that the
activation of the HUP benefit can be
requested by every participating EUI
(at present, 64 EUI participate in the
ILA).

3 11/09/2015
19:03

21/09/2015
11:09

Service: Delivery (Annex 1, § 5.1) Delivery of packages: even though
the delivery of packages is
described as an exception in the
management of the contract, we
cannot think of any physical delivery
of packages within the handling of
an EAS or Select Agreement.
(Processes like 'digital by choice' or
'subscription kits' do not exist
anymore.) Can you please specify
what product delivery is meant in the
description of the delivery process.

21/09/2015
As stated in Annex 1, § 5.1 of the
tendering specifications, physical
delivery of packages is unlikely to be
used, but was not excluded for
completeness' sake.

4 11/09/2015
19:04

21/09/2015
12:09

Comprehensive Licence
Management Service (Annex 1, §
4.2 and 4.3)

The described processes several
times refer to the "post stamp" as
proof for an SLA compliance. Does
this mean that all documents will
need to be sent via standard mail
between the Contractor and the
EUI's? Or might some parts of the
process be handled electronically?

21/09/2015
As indicated in Section 4.2.3 of the
Tendering specifications "it is
intended that the ordering and
invoicing documents will have to be
exchanged between the contracting
parties via electronic means" (see
page 8). Thus, the physical delivery of
these documents should be rather
exceptional. However, if used, the
post stamp will serve as the proof of
dispatch.
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# Submission
date

Publication
date

Question subject Question Answer

5 11/09/2015
19:03

21/09/2015
12:14

Reporting and invoicing to Microsoft:
Enterprise Agreement (Annex 1, §
4.2)

We are struggling in retracing the
process regarding the Enterprise
Agreement and would appreciate
some clarification: In the last but one
quadrant on the right hand side the
tender document says "Invoice must
arrive at the billing address 3
working days after the signed OF
was sent to the contractor by the
commission." Is it possible to
substantiate it by saying: "Invoice
must be sent to the billing address 3
working days [...]"? Otherwise we
feel that 3 working days for arrival of
documents via standard mail seem
too tight.

21/09/2015
The answer is yes, please read the
text as follows: "Invoice must be sent
to the billing address within 3 working
days after the signed OF was sent to
THE CONTRACTOR..." The same
applies to electronic invoices, ie. the
invoice must be submitted within the 3
workind days period.

6 11/09/2015
19:04

21/09/2015
14:05

Scope and Objectives (Annex 1, §
1.1)

In order to best possible estimate
the effort for managing the contract
and the VLSC portal: Could you
provide information on the # of
enrolments currently associated to
the EAS resp. the # of affiliates
registered for Select Plus?

21/09/2015
The current Microsoft Inter-
Institutional Licensing Agreement
(which encompasses the Select Plus
Agreement) is applicable to 64 EU
Institutions, Agencies and other EU
Bodies.
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# Submission
date

Publication
date

Question subject Question Answer

7 11/09/2015
19:03

22/09/2015
18:02

Reporting and Invoicing to Microsoft:
Select Plus (Annex 1, § 4.3)

We are struggling in retracing the
process regarding Select Plus and
would appreciate some clarification:
In the first quadrant in the right hand
corner the tender document says
"Must be done within 3 working days
after the OF was sent by EC […]". Is
it possible to substantiate it by
saying: "Must be done within 3
working days after the draft OF was
accepted by EC [...]"?

22/09/2015
The answer is yes, the phrase can be
understood as : "Must be done within
3 working days after the draft OF was
accepted by EC [...]".
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# Submission
date

Publication
date

Question subject Question Answer

8 23/09/2015
17:15

30/09/2015
15:32

Tendering Specifications – General
questions

Could you please disclose the ILA
signed between the European
Commission and Microsoft?

If it is not possible to disclose the
ILA, could you please give us the list
of products included in the different
scenarios and options included in
the Enterprise Agreement
Subscription, part of the ILA signed
between the European Commission
and Microsoft? Could you please tell
us which scenario and options are
selected by each institutions? The
list of products, and in particular the
type (on premise or cloud products),
is critical for us to define the
discount granted to the EUI.

Could you please give us the
expiration date of the ILA signed
between the European Commission
and Microsoft?

Could you please tell us what are
the intentions of the European
Commission after the expiration of
the current ILA? Should the
European Commission sign a new
ILA, could you please confirm that
the product list will remain identical
to the current one?

30/09/2015
The Commission cannot disclose the
Inter-Institutional Licensing
Agreement (ILA); nor can the
Commission disclose the list of
products covered by the ILA or the
scenarios and options selected by
individual Institutions. • The type of
products covered by the ILA is
primarily (but not exclusively) on-
premise. • The expiry date of the ILA
is 31.05.2017, with a possible
prolongation by one year. • The
Commission is currently pursuing the
implementation of its triple-track
strategy for the future office
automation but further details about
the period following the expiry of the
present ILA cannot be disclosed.
Thus, the Commission cannot issue
any statement (whether positive or
negative) about a hypothetical future
ILA, nor can we make any statement
about its contents in terms of product
list.
The Commission is confident that the
above provided information together
with the information contained in the
Tendering specifications is sufficient
for the tenderers to prepare and
submit their offers.



Page: 6

Call for tenders questions summary

# Submission
date

Publication
date

Question subject Question Answer

9 23/09/2015
17:17

30/09/2015
15:34

Annex 7 – Financial evaluation sheet As requested in Annex 7 – Financial
evaluation sheet, the bidders should
give two discounts:

1. A discount that will be applied on
the Microsoft products under the
Enterprise Agreement concluded
between the EU Institutions and
Microsoft.
2. A discount that will be applied on
transactional ad-hoc purchases of
Microsoft products under the Select
Plus or MPSA Agreements
concluded between the EU
Institutions and Microsoft.

However, the discounts that the
bidders can give heavily depends on
the nature of the product concerned,
and in particular whether this is an
on-premises product or a cloud-
based product (namely products
included in Item Types “MS Cloud
Subscription Service” and “MS
Hosted Subscription” and in Product
Family “Enterprise Cloud Suite”).

Could you please consider to
authorize the bidders to give, for the
Microsoft products under the
Enterprise Agreement, one discount
for on-premises products and one
discount for cloud-based products?

Could you please consider to

30/09/2015
As stated in the reply to question 8,
the type of products covered by the
ILA is primarily (but not exclusively)
on-premise. This applies in particular
to the products which are part of the
scenarios defined under the
Enterprise Agreement Subscription.
Scenarios are predefined bundles of
products and were adopted by a large
majority of EU Institutions. As a
consequence, after giving due
consideration to your request, the
Commission will not change the
tendering specifications as suggested
in your question.
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# Submission
date

Publication
date

Question subject Question Answer

Could you please consider to
authorize the bidders to give, for the
transactional ad-hoc purchases of
Microsoft products under the Select
Plus or MPSA Agreements, one
discount for on-premises products
and one discount for cloud-based
products?

10 24/09/2015
16:53

30/09/2015
15:37

Special conditions in the actual
Microsoft contract

We are wondering if the European
Commission received special pricing
from Microsoft in the actual
contract? and if so will this special
pricing be inherited? and if so could
you please share the special price
conditions with us?

30/09/2015
Special pricing conditions were
negotiated with Microsoft within the
context of procurement procedure
DIGIT/R2/PO/2013/065 FOAE
(LICENSES) and will remain effective
until 31/05/2017 with the possibility of
prolongation until 31/05/2018 and as
such will be applicable to the future
framework contract resulting from the
present LSP call for tenders. The
answer to your third question is
negative, the Commission is confident
that the information contained in the
Tendering specifications is sufficient
for the tenderers to prepare and
submit their offers and thus the pricing
conditions will not be disclosed.
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# Submission
date

Publication
date

Question subject Question Answer

11 28/09/2015
16:32

02/10/2015
12:28

Pricing & Liquidated damages 1.In order to be in the positon to
properly calculate the offer, is the
Contractor entitled to increase the
licensing prices during the contract
period in case Microsoft will increase
the price of the respective licenses
towards the Contractor?

2. Are the liquidated damages set
forth in the SLA, faulty-based and
cap with the annual mark-up
received by the Contractor?

02/10/2015
The prices for the scenarios and
option packs defined in the Enterprise
Agreement Subscription, as well as
the prices for the buy-out fee are fixed
in the ILA, based on certain
parameters, and are therefore not
subject to change. The tenderer offers
the EU Institutions a discount on
these prices. The prices in the Select
Plus Agreement or MPSA agreement
can vary. The discount offered by the
tenderer (for ad-hoc purchases or
subscriptions) is applied to the then
current price list from Microsoft –
typically issued on monthly basis.
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# Submission
date

Publication
date

Question subject Question Answer

12 28/09/2015
18:42

02/10/2015
12:31

Legal Question Provided that a tenderer is allowed
either by Microsoft as well as by the
parental company- which is qualified
as LSP - to act on behalf of the
parental company for the delivery of
Microsoft Licenses/Products in
scope of the tender, is the subsidiary
deemed to fulfill the selection criteria
“tenderer is qualified as a Microsoft
LSP” or may the offer of such
company be excluded due to fact
that the subsidiary itself is not
qualified as Microsoft LSP? As
subcontracting is not permitted by
the tendering specifications is a Joint
offer of the subsidiary and parental
company mandatory in order to fulfill
the selection criteria “tenderer is
qualified as a Microsoft LSP”?

02/10/2015
As explained in the Tendering
specifications, the basic requirement
for participation in the present call for
tenders is that the tenderer (a single
tenderer or a consortium) submitting
an offer is qualified as a Microsoft
LSP and as such is authorised to
resell Microsoft software products and
license to Microsoft large account
customers. A tender submitted by a
single tenderer relying on the
capacities of the parent company
which is a qualified LSP could be
considered provided it is authorised to
do so by both, the parent company
and Microsoft. However please note
that it is not the Commission but
Microsoft who establishes the
qualification rules for becoming its
licensing solutions provider (LSP) and
who decides who is authorised to
resell its products and licenses.


