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Submission | Publication Question subject Question Answer
date date
13/05/2016 |17/05/2016 |Participacgao: elegibilidade de No documento 17/05/2016
13:40 15:49 participantes Tender_Specifications indica no Este processo de concurso esta
ponto 3. Information on Tendering |aberto aos "Tenders" dos Estados-
que, pode fazer uma proposta membros da Unido Europeia e da
gqualquer pessoa natural ou legal area econbmica europeia.
gue se encontrem no ambito dos
Tratados Europeus, mas mais a Estados cobertos pelo o acordo
frente diz que os Estados cobertos |"Public Procurement" concluido no "
pelo Acordo do WTO nao séo World Trade Organisation " ndo sao
elegiveis. Quem é elegivel para incluidos neste aviso de concurso
enviar uma oferta? porque as agéncias executivas da UE
nao séo signatarios do acordo.
A participagcdo em procedimentos
"tendering" esta aberta em termos
iguais a todas as pessoas naturais e
legais num pais terceiro que tenha
um acordo especial com a UE no
"Public Procurement" nas
circunstancias estabelecidas nesse
acordo.
19/05/2016 [20/05/2016 |Paises elegiveis Portugal € um Estado elegivel para [20/05/2016
10:33 17:04 este concurso? Sim, Portugal € um Estado elegivel.
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Submission | Publication Question subject Question Answer
date date
23/05/2016 [27/05/2016 |Preenchimento anexos 2.1 e 2.2 As entidades publicas tém de 27/05/2016
15:48 16:54 preencher o Anexo 2.1? No Anexo |A verificacdo da capacidade
2.2, pode-se colocar mais que uma |financeira ndo se aplicara as
entidade em cada critério? entidades publicas ou as
organizacgdes internacionais a menos
gue atuarem como uma organizagao
comercial.
Em relagdo ao anexo 2.2, sim, vocé
pode mencionar mais de uma
empresa per critério. Note por favor
gue cada critério deve ser preenchido
completamente pelo menos por uma
empresa.
30/05/2016 [01/06/2016 |question concerning the Call for We would like to know if the 01/06/2016
16:10 17:03 Proposals EASME/EMFF/2016/005 |subcontractors whose share of the |(In case the total value of

"High resolution seabed mapping"

contract is less than 10% of the
value of the contract (in case the
total value of subcontracting is less
than 20% of the value of the
contract) must provide any
administrative documents for the
tender (like the letter of intent, the
declaration of honour..)and if so
which ones.

subcontracting is less than 20% of the
value of the contract, subcontractors
whose share of the contract is below
10% of the value of the contract do
not have to provide any document.
Please also note that this a call for
tender and not a call for proposal.
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Submission | Publication Question subject Question Answer
date date
06/06/2016 |08/06/2016 |Section 4.3.4 Technical and 1 - Is it a requirement that prior to 08/06/2016
15:50 10:15 Professional capacity criteria and tender submission, individual 1 -Yes. It is necessary to include the

evidence, Criterion 6: Capacity to
obtain access to data and
permission of owners.

bidders obtain written permission for
use of their data within this portal
from all contributing organisations
across Europe?

If so we would appreciate EASME’s
views on the following issues:

2- Are any charges made by
contributing organisations for supply
and free onward use of their data
included within the budgetary scope
of this requirement?

3- Given the number of
organisations across Europe with
data relevant to this requirement,
does EASME feel that the
procurement time-line is sufficient to
manage the logistics of dealing with
the contractual, licensing, terms of
use and commercial negotiations
involved in data agreements of this
nature across such a wide supply
chain?

4 - How will EASME ensure that
individual contributing agencies will
deal with numerous bidders during
the tender process with equality and
consistency?

written permission in the tender.

2 - The tenderer must make a fix price
offer. The price will take account any
charges borne by the tenderer in
obtaining use of the data. Please take
also into consideration that according
to section 3.6 of the call for tenders,
tenderers themselves will bear the
costs of drawing up their tenders and
EASME will not be liable to pay any
compensation if a tender is rejected or
if it decides not to select any tender.

3- Yes. The call is open for longer
than the minimum permitted in order
for such matters to be dealt with
properly. Experience has shown that it
Is sufficient.

4- EASME evaluates the tenders once
they are submitted. It has no role in
the negotiations by tenderers with
their partners and sub-contractors in
preparation for the bid.
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29/06/2016 |30/06/2016 |Annex 4, Model 1 The provided annex 4 has templates {30/06/2016
14:44 10:25 for "Power of Attorney" that as | In principle all consortium members

Simplifying the signature process.

understand is allowed to have
separate signature pages for each
partner, or all signatures on the
same page.

Could it be allowed to have a similar
document where all partners is not
listed on the first page and only a
given name for the tendering
consortium and the "leading
contractor" is noted?

This would make it possible for each
separate partner to sign a "complete
Power of Attorney" early in the
tendering process.

The problem with the annex 4 is:

a) the final members of a larger
consortium can only be known and
listed when all partners has provided
their supporting documents. This is a
process that takes a lot of time.

b) it is impossible for many possible
partners to sign a separate signature
page "in blanco" before the entire
document is prepared.

c) the time to circulate original
documents (after the partners has
been listed) for signaturing amongst
the partners would be too long,
allowing maximum two signatures
per week.

should sign the same power of
attorney. In case of very large
consortia, members can provide
individual letters of attorney, but
Annex 4 template cannot be altered.
Please just add "not applicable" in the
corresponding places.
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28/06/2016 [01/07/2016 |Section 4.3.4 Technical and 1. We know that several consortia  [01/07/2016
12:38 16:48 Professional capacity riteria and are interested to tender for this 1. This procurement procedure is

evidence, Criterion 6: Capacity to
obtain access to data and
permission of owners.

project, including our consortium.
However these consortia know that
they will compete against an
established consortium, including
governmental hydrographic bodies.
A case which gives a strong
impression of a monopoly situation
and unequal competition. Therefore
these consortia, including ours, will
not tender because our observation
Is that the alacrity of these
hydrographical public bodies are
much lower and our chance of
winning the bid with an excellent
proposal is too low. This looks like
unfair competition and the chances
that the EU will get a good selection
of proposals to make a choice is
also very limited, which is not the
ultimate goal of such EU- tenders. Is
EASME aware of this situation?

2. Why do we need letter of
commitment from public bodies to
deliver data, if the designated data
are publically available?

3. The public bodies, which have to
deliver the letters of commitment to
deliver data, have joined up in a
consortium. If they have to deliver a
letter of commitment to a competing
consortium, they have a conflict of
interest. This will cause hesitation of
the public bodies to deliver a letter of

open on equal terms to all potential
tenderers whose patrticipation is
allowed in accordance to section 3.1
of the tender specifications. All
tenders received will be evaluated on
the basis of the provisions established
in section 4 of the tender
specifications following the principle of
equal treatment.

2. If the data are publicly available,
then a declaration from the provider
that this is the case will be sufficient.
But this call for tenders asks for
higher resolution data than were
available before and, in general, these
are not publicly available. The whole
point of this tender is to bring these
data into the public domain. Without a
declaration from the provider, we
cannot guarantee that this will
happen.

3. Tenderers are requested to provide
signed authorisations from the wide
choice of data owners available, as
this is essential to guarantee the
viability of the project. In this regard
EASME is only concerned that those
who bid for this contract have the
technical capacity to deliver the
services requested.
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# | Submission | Publication Question subject Question Answer
date date
the public bodies to deliver a letter of
commitment to competing consortia.
How is EASME dealing with this?
8 |27/07/2016 |27/07/2016 |Section 4.3.4 Technical and To be able to carry out the project  |27/07/2016

14:25

14:28

Professional capacity criteria and
evidence, Criterion 6: Capacity to
obtain access to data and
permission of owners and former
guestion with submission date
28/6/2016 with your answer at date
1/7/2016.

for the call EASME/EMFF/2016/005
high resolution data need to be
collected from data centers. EU
requests the official approval
(section 4.3.4 and former question
with submission date 28/6/2016 with
your answer at date 1/7/2016) from
these data holders, in which they
declare the willingness to deliver the
required data. These data seem
difficult to obtain.

The capacity to obtain access to data
and permission of owners is
considered an essential technical
criteria to guarantee the viability of the
project. This is the reason why signed
authorisations from the data owners
are requested. EASME has however,
no mechanism to influence the
conditions under which data holders
licence their products to bidders.

It is to be taken into account that in
each country there is a wide array of
potential data owners whose
permission could be searched in the
context of this tender (hydrographic
agencies, coastguards, local
authorities, spatial planners, research
bodies, universities, oil companies,
private survey companies, etc.).

Generated on the 19/03/2024 09:34:03 - Generation time 8 ms

Page: 7




