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Call for tenders questions summary

Call for tenders' details 
  

Title: Cooperation with national judges in the field of environmental law. 
Start date: 07/05/2016 
Time limit for receipt of tenders: 21/06/2016 
Contracting authority: European Commission, DG ENV+CLIMA 
Status: Closed 

Call for tenders question list 
  

# Submission
date

Publication
date

Question subject Question Answer

1 25/05/2016
10:28

25/05/2016
12:01

Question regarding Annexes Would it be possible to receive the
Annexes in word format so that we
can complete them?

25/05/2016
The Annexes can be found in WORD
format on our tenders page on Europa
at the following link:
http://ec.europa.eu/environment/fundi
ng/calls_en.htm
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# Submission
date

Publication
date

Question subject Question Answer

2 25/05/2016
10:21

26/05/2016
14:55

Question regarding item 2.3.4 According to item 2.3.4 (Technical
and professional capacity criteria
and evidence), the tenderer must
provide project references which are
“accompanied by statements issued
by the clients”. In general, projects
are rarely accompanied by such
statements. This applies in particular
to nearly all EU projects (co-financed
or fully financed) where the EU
Institutions – incl. the European
Commission – does not provide any
“statement” of that kind. Can the
tenderer be exempted from
providing these statements when
listing EU projects?

26/05/2016
All DGs of the European Commission
will provide a reference/statement
concerning the performance of any of
their completed projects. You only
need to request it. Up to last year DG
BUDG even provided a template of
the 'certificate of satisfactory
execution' for this very purpose but
now you only need to provide a
statement from the client. There is no
set format for this statement but they
must be provided.

3 25/05/2016
10:25

30/05/2016
11:22

Question regarding item 3.3. According to item 3.3. (Illustrative
tasks), the offers are to address
illustrative tasks. Although the
requirement is to ‘provide detailed
bids for each’, it is our understanding
that it is not necessary to draft a
(fictitious) price offer and estimated
budget breakdown in relation to
each illustrative task. Please confirm
that this interpretation is correct.

30/05/2016
Your interpretation is correct. There is
no need for a financial offer for the
illustrative tasks.
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# Submission
date

Publication
date

Question subject Question Answer

4 30/05/2016
11:22

30/05/2016
11:44

Question regarding item 2.3.4 According to item 2.3.4 (Technical
and professional capacity criteria
and evidence), it is our
understanding that the same
projects can be listed more than
once to prove that the tenderer can
comply with the Criteria A1 to A4.
For example one single (large scale)
project can be mentioned as
Evidence A1 and as Evidence A4.
Please confirm that our
understanding is correct.

30/05/2016
The same project can indeed be listed
as proof of several criteria A1 to A4.
However the minimum number of 5
projects under A1, A2 and A4 shall be
respected.

5 06/06/2016
13:17

08/06/2016
11:02

Re: ENV/D.2/FRA/2016/0015, ToRs,
section 2.3.4., page 10, evidence A1

In case a project has started or
ended, respectively before or after
the " last three years" , does the
requirement of minimum 75 000
euros refer to the total duration of
the project or strictly to the volume
delivered during the " last three
years ?

08/06/2016
The requirement of minimum 75 000
euros refers to each one of the 5
projects mentioned, which projects
must have been started on 21.6.2013
and have finished on 21.6.2016.

6 06/06/2016
13:17

08/06/2016
11:03

Re: ENV/D.2/FRA/2016/0015, ToRs,
section 2.3.4., page 10, evidence A1

1.Could you please clarify " last
three years" ? Should this be
interpreted as the last three calendar
years, i.e. 01.01.2013-31.12.2015,
or as the last three years as of the
tender submission deadline, i.e.
21.06.2013- 21.06.2016?

08/06/2016
Indeed, each of the 5 projects must
have started on 21.6.2013 at the
latest and be finalised on 21.6.2016.
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# Submission
date

Publication
date

Question subject Question Answer

7 10/06/2016
09:44

10/06/2016
11:40

Question regarding Annexes Referring to the annexes to tender
specifications to be filled on your
website
(http://ec.europa.eu/environment/fun
ding/calls_en.htm) as well as to the
annexes of the Tender
Specifications we have noted that
annex 3 website and tender
specifications (page 38) as well as
annex 5 website and tender
specifications (pages 40-44) are not
identical. Could you please advise
on the correct annexes 3 and 5 to be
filled in?

10/06/2016
The Annexes on our webiste ( link
above) are the standard versions to
cover most of our calls. However as
this is a Framework Contract , the
Annexes are more specific and
different so the version in the
specifications is always more
relevant. Annex 5 is the same in both
except for some spacing and
numbering.

8 10/06/2016
09:46

10/06/2016
12:02

Question regarding Annex 3 tender
specifications (page 38)

Referring to annex 3 tender
specifications (page 38) it is our
understanding that the number of
days mentioned in the column ‘days
assumed for calculation of price’ are
illustrative and should not be
changed in the financial offer
template. Please confirm that this
understanding is correct?

10/06/2016
Yes, you have understood correctly.


