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Call for tenders' details 
  

Title: Service Framework Contract for the Provision of a Study Entitled ‘Hypersonic Threat Detection and Countermeasures (Hypotenuse)’ 
Start date: 16/07/2021 
Time limit for receipt of tenders: 20/10/2021 
Contracting authority: European Defence Agency (EDA) 
Status: Closed 

Call for tenders question list 
  

# Submission
date

Publication
date

Question subject Question Answer

1 16/07/2021
16:28

20/07/2021
12:09

FRAMEWORK CONTRACT N°
21.RTI.OP.092 FOR THE
PROVISION OF ‘ADDITIVE
MANUFACTURING LEGAL,
DATABASE AND TRAINING &
EDUCATION’ SERVICES

Is the topic Additive Manufacturing
of importance for ‘Hypersonic Threat
Detection and Countermeasures
(Hypotenuse)’? This does not seem
to match.

20/07/2021
Due to a technical error encoding the
wrong title within the uploaded
document 'Draft Contract' please find
in the documentation the corrected
version with the correct title uploaded.
The wrong version bears now the title
of 'incorrect document'.
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# Submission
date

Publication
date

Question subject Question Answer

2 26/08/2021
10:07

31/08/2021
11:15

Participant countries Can a company outside of EU
participate in this study ?

31/08/2021
Participation in EDA’s public
procurement procedures is open on
equal terms to all natural and legal
persons coming within the scope of
the EU Treaties. When applying the
rules of access to the market, it is the
country where the tenderer is
established which is to be considered.
As regards a natural person, it is the
State in which the person has his
domicile. EDA procurement
procedures are not covered by the
WTO Multilateral Government
Procurement Agreement (GPA).
Tenderers established in third
countries (non-EU countries) do not
have the right to participate in
procurement procedures unless
international agreements in the field of
public procurement grant them the
right to do so. In case there is no such
agreement, or the agreement does
not apply to the kind of contracts put
out to tender, tenderers of third
countries are not entitled to
participate. For further details, please
refer to paragraph ‘3.5.1 Stage 1 –
application of eligibility criteria (access
to the procedure)’ of the Technical
Specifications Document.
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# Submission
date

Publication
date
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3 20/09/2021
10:54

27/09/2021
09:41

Security standards (2.8) and
provision of evidence

With regard to the security standards
(cp 2.8) a company shall be in
possession of a 'RESTREINT
UE/EU RESTRICTED’ level Facility
Security
Clearance (FSC). The company
should verify the possession of FSC
in
Annex 4.9. Is it as well required that
employees of the company prove
secuity clearances? If so, how and
when should the company provide
evidence of the individual
clearances?

27/09/2021
The tenderer (each member of the
group in case of a joint tender and
subcontractors) shall be in possession
of a 'RESTREINT UE/EU
RESTRICTED’ level Facility Security
Clearance (FSC), with storage
capabilities, issued by the appropriate
National Security Authority at the
moment of the submission of the
tender. The security information sheet
(Annex 4.9) covering Facility Security
Clearance (FSC) requirements must
be completed by potential contractors
/ subcontractors and submitted with
the tender documents. With regard to
whether it is required that employees
of company prove their security
clearance – please refer to Annex III –
Security Aspects Letter (SAL),
Appendix I – General Conditions –
paragraph 12.


